Vil du gerne konkurrere – eller vil du måske kombinere konkurrence med tursejlads? Så findes der masser af muligheder for det i en af de mange kapsejladser, der hvert år finder sted. Her kigger vi på et par af de største kapsejladser i Danmark – og en særpræget en af slagsen.

Palby Fyn Cup

Drømmer du om at sejle Fyn rundt sammen med hundredevis af andre sejlsportsentusiaster, er Palby Fyn Cup et oplagt valg. Med start og slut i Bogense på Nordfyn tiltrækker kapsejladsen hvert år omkring 300 deltagende både, som skal forsøge at komme først rundt om H.C. Andersens føde-ø. Sejladsen er Danmarks største af slagsen, og i 2018 blev sejladsen vundet af flerskrogsbåden Dragonfire, der præsterede at komme rundt om Fyn på 17 timer og 33 minutter. Vindforholdene betyder meget, og den hurtigste tid, der er sat, er således 10 timer og 7 minutter. Her kan du se de nuværende stillinger.

Palby Fyn Cup afvikles i slutningen af maj og er åben for alle bådklasser. Og der er masser af hygge med sejlerkammeraterne på havnen i Bogense både før og efter løbet.

Sjælland Rundt

I 1984 var Sjælland Rundt en megabegivenhed med over 2000 tilmeldte både – og dermed verdens største kapsejlads. I dag er der ikke helt så mange både med, men Sjælland Rundt er stadig populært. Kapsejladsen rundt om Sjælland afvikles i 2019 med start og mål i Helsingør, og den er åben for flere forskellige klasser uanset, om man er opsat på at komme først rundt om Sjælland eller blot vil cruise for oplevelsens skyld. Og uanset hvor længe man er om at tage turen rundt, kan man være sikker på, at der står folk i havnen til at modtage en med klapsalver. Det oplevede den 66-årige tyske single-sejler Michael Röhrig denne sommer, da han efter 66 timer (inklusiv hviletid på grund af sikkerhedsregler for singlesejlere) på vandet kom i havn i Helsingør, hvor han blev mødt af frivillige og andre sejlere, som tog imod med champagne. Et godt billede af det sammenhold, der er i sejlerverdenen – og endnu en god grund til at tage den udfordring op, som det er at sejle med i en af de store kapsejladser.

Mesterskaber for bådtyper

Der findes også deciderede mesterskaber for de forskellige bådtyper, og man behøver ikke jagte en billet til OL for at være med. Mange af kapsejladserne foregår i en hyggelig atmosfære, hvor det sociale element vægter lige så højt som konkurrencen.

En anderledes kapsejlads

Når det handler om tilskuerinteresse, er det svært at overgå den kapsejlads, som hvert år finder sted på Aarhus Universitet den første fredag i maj. Her dyster en række hold med studerende om at komme først over en sø i en oppustelig anordning – hvorefter deltagerne skal drikke en øl, snurre fem gange rundt om sig selv og sejle tilbage igen. Den særprægede begivenhed tiltrækker hvert år op mod 30.000 tilskuere.