Inden du begiver dig ud på bådmarkedet, er det først og fremmest vigtigt, at du gør dig klart, hvilken type sejler, du er – eller har lyst til at være.

Der er stor forskel på både, og der er mange måder at være sejler på. Derfor bør du gøre dig grundige overvejelser om, hvor meget du har tænkt dig at sejle. Skal du bruge en båd til to uger på vandet i sommerferien, eller skal du sejle hver weekend? Og måske er du så bidt af en gal konkurrencehest, at du skal have en båd, der dur til kapsejlads. Eller måske er du mere til motorbåde med mulighed for at give den seriøst gas?

Uanset hvilken båd du vælger, er det også vigtigt at sikre sig, at båden holder nogenlunde værdi, hvis du en dag beslutter dig for at sælge den.

Mulighederne og overvejelserne er mange, og du kan altid starte med at gå en tur ned på nærmeste lystbådehavn og snakke med en af de mange erfarne bådejere, som uden tvivl gerne vil øse ud af sine erfaringer. Når du har kastet din kærlighed på en bådtype, er det også vigtigt at prøvesejle den mindst et par timer, inden du skriver under på købsaftalen.

Hvis du skal have små børn med, skal du også overveje sikkerheden og i den forbindelse også kigge på, hvor god båden er i hårdt vejr, og hvor nem den er at navigere.

En anden mulighed er at undersøge, om der er andre i din omgangskreds, som måske går med de samme tanker – og har de samme forventninger. På denne måde kan I gå sammen om at investere i en båd, som passer til jeres behov og dermed få muligheden for at købe en større båd, ligesom i er fælles om udgifter til vedligeholdelse og de andre omkostninger, der er forbundet med at være bådejer. Samtidig skaber det også et sammenhold på tværs af familierne, og der er garanti for masser af hyggelige stunder ved havnen – eller på vandet.

Er du ny i sejlads og måske ikke helt sikker på, om du ønsker at være bådejer, eller om du er indstillet på at investere i en båd – som jo kan trække lidt i budgettet, når det kommer til vedligeholdelse og leje af havneplads, så er der også andre muligheder for at prøve tingene af.

I mange af de danske sejlklubber der det nemlig muligt at prøve kræfter med skolebåde, så du på denne måde slipper for at bekymre dig om vedligehold og udgifter til kajplads. Dermed kan du tage de første skridt ud i sejladsens ædle kunst og blive klogere på, om du har lyst til at gå videre med din egen båd.

God jagt på den rigtige båd!